Vi stöttar Sportfiskarna. Bli medlem du med genom att klicka här.
Information & tävlingsregler

DENNA SIDA KAN UPPDATERAS FRAM TILL STARTEN AV TÄVLINGEN!

Senast uppdaterad 28/3 kl 10:16


VAD ÄR THE BIG 5 - REVOLUTION PIKE RACE
RevolutionRace PIKE RACE är team-tävlingen där sportfiskare över hela Sverige kan mäta sig mot varandra.
Detta är tävlingen för er som drömmer om att delta i en Youtube-produktion producerad i toppklass av bästa Freewater Pictures!!

Istället för att alla samlas i en sjö och tävla är det nu möjligt att tävla i alla vattendrag samtidigt under kvalen. Konceptet ger ett skonsammare fisketryck på det enskilda vattnet samt möjlighet att fler personer kan delta i tävlingen.

HUR & NÄR TÄVLAR MAN?
Ett team består av max två personer.*
Det är de fem längsta gäddorna #THEBIG5 som avgör er placering i tävlingen.
Anmäl era fångster löpande på thebig5.se så resultatlistan blir levande.
En person får inte ingå i mer än ett team. Om en person i ett team blir sjuk är bortfall OK. En medlem får dock aldrig ersättas.
*Anledningen att man inte kan vara tre är för att en kameraman ska få plats i båten i finalen dag 2.

ZONER - INGA ZONER I DENNA TÄVLING!

TÄVLINGSPERIOD/KVAL
Kval1: 21-22 maj
Kval2: 17-18 september
FINAL: 15-16 oktober I lake X
Går man inte vidare från kval 1 går det bra att anmäla sig till kval 2 och försöka igen.

Såhär är ser schemat för kvalen ut:
Start: Lördag 08.00 (då kommer startnr via sms).
Slut: Söndag kl 16.00 (vi mörkar resultatlistan från kl 14.00).

FINAL - VILKA GÅR TILL FINAL?
Topp 10 går till final + ett wildcard som lottas fram bland ALLA team som laddat upp en godkänd gädda (gäller båda kvalen).
Finalen utspelar sig i LAKE X 15-16 oktober** 2022 (lördag - söndag). Vatten X avslöjas när finalisterna presenteras för att undvika fisketryck i vattnet och såklart för att öka spänningen!

** Går det inte genomföra finalen på utsatt datum kommer den flyttas.

TEAMNAMN
Teamnamnet får inte innehålla opassande ord. Om man använder ett skyddat varumärke som teamnamn så måste man ha tillåtelse från respektive varumärke. TheBig5 har rätt att när som helst ändra ett teamnamn om dessa regler inte efterföljs.

VAR FÅR MAN TÄVLA?
Man får fiska i alla svenska vatten där det är tillåtet att fiska efter gädda. 
Deltagarna ansvarar själva för att ha giltigt fiskekort i det vatten som fiskas och följa vattnets regler.

VAD KOSTAR DET ATT DELTA?
Pris 349kr per person & kval. En dekal / team ingår (går ej köpa extra).
Går man inte vidare från kval 1 går det bra att anmäla sig till kval 2 och försöka igen.

VAD FÅR MAN FISKA FRÅN?
Båt, flotte, kajak, kanot, flytring, vadare, stranden, land, hamnpirar & street fishing etc. Isfiske är inte tillåtet.

FISKEUTRUSTNING
Tillåtna fiskemetoder är spinn, jerkbait, flugfiske, jigg/dropshot, trolling. EJ METE, BARA ARTIFICIELLA BETEN. Tänk på att endast ett aktivt spö per person är tillåtet. Man får alltså inte ha fyra spön med beten i vattnet vid t.ex. trolling och bara räkna ett spö till tävlingen. Använd om möjligt kraftig utrustning, undvik ultralätta spön så att du kan ta in fisken snabbt. Är man två personer i båten får alltså max två spön användas samtidigt och max ett aktivt spö per person. Under finalen är trolling inte tillåtet.

HANTERING AV FISKEN
Vi rekommenderar en blöt avkrokningsmatta (måttdekalen) samt snabb och skonsam hantering av fisken. 
Korta drillningar, tänk på att förkorta tiden ni drillar fisken. Ska Ni inte mäta fisken så undvik att lyfta upp fisken ur vattnet utan kroka istället av den i vattnet och hantera den i övrigt så skonsamt som möjligt. Är ni flera, hjälp varandra! LIPGRIP = FÖRBJUDET! All fisk måste återutsättas!

RAPPORTERING
Dokumentation av fisk sker tillsammans med teamets startnummer och måttdekalen som ni fått hemskickad. Skriv startnumret med vattenfast penna på måttdekalen (inte på någon lapp eller telefon). Minimilängd för godkänd gädda är 70 centimeter. Det är viktigt att bilderna är TYDLIGA. Stjärtfenan får tryckas ihop utan att skada fisken (man får inte dra/slita i den).

1. Ni måste rapportera en bild med måttdekalen och en bild där ni poserar med gäddan. 

2. Gäddorna ska alltid rapporteras in i hela centimeter som avrudas neråt. Visar mätdekalen 100,9 så ska fisken rapporteras in på 100 cm. 

3. Tänk på att samma fisk bara får rapporteras in en gång per team. 

4. Fisken måste ligga plant med käkpartiet/huvudet mot nollan/stoppet på dekalen och buken måste vara neråt på dekalen. Detta är för att undvika fusk och för att alltid samma sida av fisken ska fotograferas så man inte kan rapportera in samma fisk två gånger. Vidrör munnen inte stoppet drar vi av X antal cm.
5. Hela gäddan måste synas på mätbilden och även den bit av dekalen som behövs för att avgöra längden. Är gäddan 80 räcker det alltså att 81 cm av dekalen syns. Gällande poseringsbilden så ska den innehålla fångstman/kvinna och så mycket som möjligt av gäddan. En poseringsbild som inkluderar enbart huvudet på gäddan kommer inte godkännas, men om lite av t.ex. bakfenan inte syns så är det OK.

6. Det är upp till dig/er som team att ta en så pass bra mätbild att vi i tävlingsjuryn kan utesluta att bilden på något vis skulle vara manipulerad eller att dekalen är kapad/hopklistrad för att tjäna cm. För att göra det enkelt för er att bevisa detta har vi en röd yta överst på dekalen.  

Tips: Undvik att lägga något på den röda ytan om du/ni vill vara säker på att fisken kan godkännas.

Förtydligande: Kan vi i tävlingsledningen se på bilden att dekalen inte är kapad eller manipulerad på något vis gör det inget om något sticker upp en bit på det röda men för din egen skull håll det så fritt som möjligt då det är lätt att "lite" blir mycket. Som alltid är det juryn som avgör.  

6.1 Exempel på bilder som kan bli nekade är när någon del av den röda ytan är helt täckt på höjden, då kan vi inte se om den är kapad eller ej. Detta innebär inte att en bild blir nekad för att tex lite gräs eller tång hänger över det röda.

7. Bilden ska tas rakt ovanför stoppet (inte snett från höger tex) bilder tagna i tvivelaktig vinkel kommer få avdrag eller nekas. Förtydligande: Detta innebär att fisken måste mätas liggandes mot dekalen, man kan alltså inte fotografera fisken hängandes i ett gälgrepp med dekalen på högkant för då blir vinkeln tvivelaktig.

8. Dekalen ska vara utsträckt och därför rekommenderas hårt underlag. Är dekalen väldigt bucklig och slapp kommer vi att dra av centimeter och i värsta fall neka fisken om vi inte kan bedömma fiskens längd.

OBS! Det är alltid tävlingsledningen som avgör i slutändan om en fisk kan godkännas eller inte!OBS! Det är alltid tävlingsledningen som avgör i slutändan om en fisk kan godkännas eller inte!

Ladda upp er fångst
Efter en korrekt dokumentation av fisken så rapporterar ni in den via vår rapporteringssida. Så fort en gädda rapporterats så räknas den i automatiskt in i resultatet. Alla fångstbilder kommer att visas under vår rapporteringssida och här kan övriga deltagare anmäla en fångstrapport som ogiltig om man misstänker fusk eller om man tycker att dokumentationen av fisken är otydlig. Därefter kommer en medlem ur tävlingsjuryn att ta ett beslut och sedan avgöra om fisken ska godkännas eller inte. 

Samma totallängd/big5?
Totallängden av de fem längsta gäddorna över 70 centimeter får räknas med i tävlingen. Har två team samma totallängd vinner det team med den längsta fisken. Skulle även den vara lika lång kollar vi på varje teams näst längsta fisk osv. Det är därför väldigt bra att ha mer än 5 fiskar registrerade om det skulle vara så att det måste avgöras på tex fisk sex, sju osv.  Får ett team inte 5 gäddor över 70 cm så går det självklart att tävla med mindre antal. (Återfångst inom teamet ej tillåtet). 

Håll koll på ställningen
Under tävlingens gång kan ni på resultatsidan ha koll på er och de andra teamens placering i tävlingen. Notera att resultatet är temporärt fram tills en tävlingsjury har gått igenom det efter tävlingens slutdatum. Vi kommer att kontrollera rapporter löpande under tävlingsperioden men även om vi gör det finns det en chans att resultatlisten ändras vid tävlings slut efter en sista genomgång av oss. 

Fuskanmälan
Ni kan hjälpa oss genom att "fuskanmäla" en fångstrapport som ni tycker bryter mot reglerna, då tar vi en extra koll så fort som möjligt. I anmälan kan ni skriva vad som är galet osv.

Om deltagare/team medvetet bryter mot reglerna kan tävlingsledningen enhälligt besluta om diskvalificering. Om misstänkt fusk  skulle ske under tävlingen ska detta omgående rapporteras till tävlingsledningen, det misstänka fusket ska dokumenteras med foto/film för att vi ska kunna ta ställning. Denna information måste nå oss senast kl 16.00 dagen det aktuella kvalet slutar.

Har du fått en fisk borttagen?
Anledningarna till att en fisk blivit borttagen/nekad kan vara många. Logga in här under tävlingen för att se en kommentar från tävlingsledningen med motivation varför din bild blivit nekad. Kan du kontra med en bättre bild på samma fisk som gör att vi kan godkänna den så är det ok att ladda upp fångstrapport på nytt. En borttagen fisk behöver alltså inte vara helt körd.

NÄR PRESENTERAS VINNARNA?
Finalisterna presenteras dagen efter avslutat kval.

ÖVRIGT
Vill ni lägga dekalen på en egentillverkad bräda för att se till att den håller sig helt rak är detta helt OK,
ett krav är dock att ni har ett stopp liknande vårt som är minst 5cm högt. Dekalen får ej kapas.

TheBig5.se förbehåller sig rätten att använda deltagarnas fångstbilder för eget bruk i marknadsföring.
Arrangören står ej som ansvarig för eventuella dödsfall, olyckor eller skador. Allt deltagande sker på egen risk. Arrangören är utan ansvar för olycka och skador på person och utrustning som kan drabba deltagarna under tävlingen och i samband med tävlingen, detta innefattar även 3:e part.
Det är upp till den tävlande att ansvara för sin egen försäkring.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna (ej av arrangör), det är upp till vinnarna att kontakta och hantera eventuell vinstskatt med Skatteverket.  
Anmälningsavgiften är bindande och återbetalas ej.
Deltagarna ansvarar själva för att ha giltigt fiskekort i det vatten som fiskas och följa vattnets regler.
Gällande sjöregler och hastighetsregler skall alltid följas.
Vi rekommenderar ALLTID flytväst.